lap steel guitar
Resonator guitar "dobro"
Andre typer steelguitar: LAP STEEL GUITAR OG DOBRO
. . . og stemmeskema for lap steel guitar . . .
Lidt historie

Steelguitaren blev oprindeligt opfundet og udbredt i Hawaii. Legenden siger, at Joseph Kekuku, en Hawaiiansk skoledreng, opdagede lyden, mens han gik langs
et jernbanespor og spillede på sin guitar. Han tog en bolt der lå ved siden af sporet og og lod metallet glide langs strengene af sin guitar, og fascineret af den lyd, lærte han sig at spille med ryggen af en kniv glidende på strengene.

Andre personer er også blevet krediteret med opfindelsen af steelguitar, for eksempel spanske og portugisiske søfolk, der spillede med deres spisegrejer glidende langs stålstrengene på deres guitarer.

Hawaiimusik-grupper blev et stort hit i USA. Lyden af "Hawaii-Guitaren" blev spredt over hele landet. Fra cirka 1915 til 1930 blev et stort antal hawaii-guitarer solgt ved husdørene af omrejsende sælgere (mest fra firmaet "Oahu", der også udgav musikken på noder). Med tiden bredte klangen af instrumentet sig så til blues og countrymusik, og derfra ind i rock og pop musik.

Steelguitaren adskiller sig fra en almindelig guitar på den måde den bliver spillet. Lap Steel Guitaren ligger i skødet eller på lårene. Strengene er hævet højt over gribebrædtet og bliver ikke presset ned på det. Et spillestål presses mod strengene og bevæges mod højre eller venstre for at forlænge eller forkorte den svingende del af strengen. Pedal Steel Guitaren har også fodpedaler og knæpedaler, der stemmer strengene om ved at stramme og slappe strengene.
man kan også købe et "konverterings-sæt"
der konverterer din gamle guitar til en lap steel:
Dette er en Ped-A-Bro, bygget af Paul Franklins far, der i 1970-erne sammen med Duane Marrs byggede Sho-Bud pedal steel guitarer i Nashville.
________________________________________________________